OMMAVIY AXBOROT VOSITALARI MATNI NEOLOGIZMLAR MANBAI SIFATIDA - qizi, Sevara Shermamatova O’ktamjon (FAN, TA'LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2022)
Maqola ommaviy axborot vositalari matnlarida neologizmlarning shakllanishining asosiy turlarini tavsiflashga bag’ishlangan. Tadqiqot Amerika gazetalari tahliliga asoslangangan. Gazetalar kontekstini kuzatish, yangi obyektlar va hodisalarni nomlash uchun xizmat qiladigan yangi so’zlarning paydo bo’lishining prezaminatlarini ko’rsatishga imkon beradi. Bunday ko’rinish dunyodagi tub o’zgarishlar va jiddiy ijtimoiy hodisalar tufayli yuzaga keladi. Muallif Stramnoy A.V, Zabotkina V va Dobrosklonskaya T.G kabi turli olimlarga tegishli bo’lgan ayrim yondoshuvlarni tahlil qilib, “neologism” atamasiga ta’rif beradi. Ushbu tadqiqot jarayonida tilshunoslar yangi so’zlarning tilda paydo bo’lishi va odamlar orasida tarqalishi uchun qanday pragmatik ehtiyojlarga javob berishga moyildirlar. Ommaviy axborot vositalari neologizmlarning ajoyib manbai bo’lib, ularning kundalik aloqada kengayishiga hissa qo’shadi.