O‘SMIR YOSHIDAGI BOLALAR AGRESSIV XULQ-ATVORINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Kushanova, M. I. (FAN, TA'LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2022)
Mamlakatimizda yoshlar tarbiyasi davlat siyosati darajasiga ko‘tarilgan. Yurtimizda jadallik bilan ro‘y berayotgan ijtimoiy-iqtisodiy o‘zgarishlar hozirgi zamonaviy sharoitda psixologiya fanidan uzoq yillardan buyon dolzarb bo‘lib kelgan an’anaviy muammolar bilan bog‘liq tadqiqotlar sifatini oshirishni talab etadi. Kelajak avlod haqida qayg‘urish, ularni sog‘lom, barkamol, komil insonlar etib voyaga yetkazish, yot mafkuralar, hurujlardan asrash, ularda turli g‘oyaviy tahdidlarga qarshi kurash ko‘nikmalarini shakllantirish davlatimiz siyosatining muhim yo‘nalishlaridan sanaladi. Kundalik hayotda barchamizni xavotirga va tashvishga solayotgan holatlardan biri bu jamiyatda qabul qilingan me’yorlardan chetga chiqadigan o‘smirlarning ortib borishidir. Deyarli har kuni jamoat joylarda, mahalla-guzarlarda, ommaviy-axborot vositalarida, shuningdek internet tarmog‘ida o‘smirlarning tengdoshlariga, yon atrofdagilariga nisbatan zo‘ravonligini ko‘rib guvohi bo‘lamiz. Shu boisdan ham bugungi kunda o‘smirlarning agressiv xatti-harakatlari muammosi har qachongidan ham dolzarbdir.