KICHIK YOSHDAGI MAKTAB O'QUVCHILARINI EKOLOGIK TARBIYALASH - tayanch doktarant, Ahtamov Abror Anvar o’g’li (FAN, TA'LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2023)
Samarali ekologik ta'lim uchun yangi nazariy va uslubiy asoslarni va bu jarayonning mazmunini bilish zarur. Ekologik ta'lim jarayonining mazmuni va tuzilishini rivojlantirishning asosiy zamonaviy ilmiy-metodik yondashuvlari aksiologik, madaniy, faollik, kompetentsiyani o'z ichiga oladi. Kichik maktab o'quvchilariga atrofdagi dunyoni bilish usullarini o'rgatish; Inson hayoti muhitiga estetik va axloqiy munosabatni, unda umuminsoniy axloq normalariga muvofiq o'zini tuta bilishni tarbiyalash. Har qanday faoliyat turi, shu jumladan atrof-muhitni muhofaza qilish, bir qator fundamental qoidalar va e'tiqodlarga asoslanadi. Ular orasida eng muhimlari, bizning fikrimizcha, quyidagilar: Tabiiy muhitga mas'uliyatli munosabatni shakllantirish ta'limning ajralmas qismi sifatida qaraladi. Bu jarayonda umumjahon, milliy va mahalliy tarix yondashuvlarining o‘zaro bog‘liqligini hisobga olish zarur;