XALQARO BAHOLASH DASTURLARIDAGI MANTIQIY FIKRLASHNING ILMIY-METODIK ASOSLARI - Pardayev Asror Ikromovich (FAN, TA'LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2026)
Ushbu maqolada PISA va TIMSS xalqaro baholash dasturlarida qo‘llaniladigan mantiqiy fikrlashga oid topshiriqlarning xususiyatlari tahlil qilinadi va O‘zbekiston ularni moslashtirishning umumta’lim ilmiy-metodik maktablari yondashuvi ishlab matematikadarslariga chiqiladi.Tadqiqotda kompetensiyaviy yondashuv, real hayotiy kontekst, modellashtirish va mantiqiy xulosa chiqarish kabi asosiy talablar o‘rganilgan. Maqola matematika darslarida o‘quvchilarning fikrlash faoliyatini faollashtirish, muammo yechish madaniyatini shakllantirish va xalqaro baholashlarda natijalarni yaxshilashga xizmat qiluvchi metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.