SYURREALISTIK DUNYOQARASH : (Omon Muxtorning “Tepalikdagi xaroba” romani misolida) - Jozilovich, Xo‘jamqulov Anvar (FAN, TA'LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada yozuvchi Omon Muxtorning “Tepalikdagi xaroba” romani tahlili asosida o‘zbek adabiyotida yangicha uslub va talqin – syurrealizmning aks etishi hamda uning nazariy xususiyatlarini yoritish maqsad qilib olingan. Maqolada biografik, struktur va qiyosiy-tipologik metodlardan foydalanilib, syurrealizmning tarixi, uning dunyo adabiyotida tutgan o‘rni, o‘zbek adabiyotiga kirib kelishi kabi masalalar nazariy adabiyotlar, turli ilmiy maqolalar sharhi va tahlili asosida tadqiq etilgan. Tahlil natijalari asosida milliy adabiyotimizda syurrealizm va uning nazariy xususiyatlari, zamonaviy romanlarda aks etishi, personajlar ruhiyatini tahlil qilishdagi o‘rni aniqlangan.