JISMONIY TARBIYA MASHG`ULOTLARIDA KATTA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA O`YIN MASHQLARIDAN FOYDALANIB CHAQQONLIK VA EPCHILLIKNI RIVOJLANTIRISH - Albertovich, Saruxanov Arsen (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2022)
Maqolada katta maktabgacha yoshdagi bolalarda chaqqonlik va epchillikni rivojlantirish masalasi ko’rib chiqiladi. Ushbu masala bo’yicha yetakchi olimlarning ilmiy tadqiqotlari tahlili shuni ko’rsatadiki, o’yin mashqlari yordamida katta yoshdagi maktabgacha yoshdagi bolalarda chaqqonlik va epchillikni rivojlantirish mumkin. Ko’pgina tadqiqotlar bu yoshda bolada muvofiqlashtirish qobiliyatlari yetarli darajada rivojlanmaganligini tasdiqlaydi. Bu muammoni hal qilishda jismoniy tarbiya vositalarini to’ldirish va boyitish manbalarini aniqlash muhim ahamiyatga ega. Bunda jismoniy tarbiya mashg`ulotlarida qo’llaniladigan o’yin mashqlari taklif etiladi. Maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning pedagogik jarayoniga kiritilgan chaqqonlik va epchillikni rivojlantirishda samaradorligini oshirishga xizmat qiluvchi o’yin mashqlari to’plami keltirilgan.