MAKTABLARDA FIZIKA FANINI O‘QITISHDA XORIJIY TAJRIBALARDAN FOYDALANISHNING AHAMIYATI - F. , Islomov; S. , Botirova; V. , Ro‘ziqulov (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2022)
Hozirda butun dunyoda fan, texnika va ishlab chiqarishning integratsiyasi tufayli misli ko‘rilmagan o‘zgarishlar ro‘y berdi. Fizikaning texnikaga kirib borishi tufayli texnik fanlar vujudga keldi. Yuqorida zikr qilingan fikrlardan hozirgi mutaxasislardan keng qamrovli bilim, etik va estetik bilim talab qilinadi. Bunday mutaxasisni tayyorlashda asosiy boshlang‘ich, fundamental bilim beruvchi maskan maktabning o‘rni juda muhim hisoblanadi. Hozirgi kunda respublikamiz maktablarida fizika fanini bo‘yicha o‘quvchilarning bilimi darajasi boshqa fanlarga nisbatan past ko‘rsatkichga ega bunga asosiy sabab o‘qitishda bir qancha dolzarb muammolar mavjud: dars jarayonida hali hamon juda eskirgan metodlardan o‘qituvchilar tomonidan foydalanib kelinmoqda, qolaversa o‘quvchilarda matematik savodxonlik muammosi, kompyuter va proektor qurilmalarning yetarli emasligi, maktablarda labaratoriya jihozlarinig yetarli emasligi va mavjudlarining ham talabga javob bermasligi kabi muammolar mavjudligi bugungi kunda nafaqat fizika balki boshqa fanlar bo‘yicha ham o‘quvchilarimiz boshqa mamlakat o‘quvchilari bilan raqobatlashish masalasida qiynalib kelmoqdalar.