AUTIZM SPEKTRINING BUZILISHI BO’LGAN O’QUVCHILAR - Nazarova, Maksuda; Guljahon, Uralova (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2023)
Atrofimizda xatti-harakatlari real voqelik bilan bog’liq bo’lmagan, yonidagilar bilan muloqot qilishni xohlamaydigan, yolg’izlikni yoqtiradigan, fikrlashi boshqalarga o’xshamaydigan insonlar. Birlamchi psixik buzilishlarga ega autizmli bolalarga turli ta’sirlarga gipersteziyaning (sezgirlikning) yuqoriligi xosdir: ya’ni harorat, taktil, ovoz va ranglarga. Doimiy ranglar autizmli bolalar uchun xaddan tashqari yoqimsiz. Atrof-olamdan keluvchi bu kabi ta’sirlar autizmli bolalar tomonidan jarohatlovchi omil sifatida idrok etiladi.