O‘QUVCHILARDA TADQIQOTCHILIK FAOLIYATINI TASHKIL ETISHNING DIDAKTIK ASOSLARI - Ulug‘muradova Laziza Do‘stqul qizi (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2026)
Mazkur maqolada umumiy o‘rta ta’lim muassasalarida o‘quvchilarda tadqiqotchilik faoliyatini shakllantirishning nazariy-didaktik asoslari keng yoritilgan. Tadqiqotchilik faoliyatining mohiyati, tuzilishi, shakllari va uni samarali tashkil etish shartlari tahlil qilingan. Informatika fanini o‘qitish jarayonida o‘quv-tadqiqot, loyihaviy-tadqiqot va ilmiy-tadqiqot faoliyatlarini joriy etish imkoniyatlari asoslangan. Shuningdek, hamkorlikka asoslangan tadqiqot faoliyati, baholash mexanizmlari hamda refleksiv muhitning ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, tahliliy va ijodiy kompetensiyalarni rivojlantirishda tadqiqotchilik faoliyati muhim pedagogik omil ekanligini ko‘rsatadi.