IJTIMOIY INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISH – O’SMIRLARDA AGRESSIV XULQ-ATVORNI PASAYTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMI SIFATIDA - Kushanova Mashxura Isakovna (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2025)
Mazkur maqolada o‘smirlar orasida uchraydigan agressiv xulq-atvorning psixologik omillari hamda uni kamaytirishda ijtimoiy intellektning o‘rni tahlil qilingan. Ijtimoiy intellektning nazariy asoslari, tarkibiy komponentlari va rivojlanish omillari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, o‘smirlarning ijtimoiy-emotsional kompetentligini rivojlantirish orqali agressiv reaktsiyalarni konstruktiv yo‘nalishga o‘tkazish mexanizmlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari tahlili asosida ijtimoiy intellektni rivojlantirish shaxsning o‘zini boshqarish, empatiya va kommunikativ madaniyatini kuchaytirishi, natijada agressiv xulq-atvorni bartaraf etishda samarali psixologik omil sifatida namoyon bo‘lishi aniqlangan. Shu bilan birga, o‘smirlar agressiv xulq-atvorini pasaytirishga yo‘naltirilgan modelni takomillashtirish bo’yicha ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar keltirilgan.