SHARQ MUTAFFAKKIRLARI QARASHLARIDA ODOBU AXLOQGA OID PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK YONDASHUVLAR - Firoʻza Ulugʻbek qizi, Asadova (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2025)
Annotasiya. Mazkur ilmiy maqolada yoshlarni ma’naviy-axloqiy rivojlantirishda buyuk allomalarimizning bebaho asarlaridan va tarixiy ta’lim-tarbiyaga bag’ishlangan manba’lar, qadimiy qo’lyozmalardan foydalanib shaxs sifatida o’zini anglashi va barkamol inson sifatida shakllanishining psixologik pedagogik yondoshuvlarini ilmiy asoslab berilgan. Ayniqsa tarixiy, birinchi qo’lyozma asarlaridan “Avestoda”da shaxs sifatida o’zini anlash, barkamol avlod tarbiyasi masalalariga alohida e’tibor berib, o’sha davrlardan har bir insonning ma’naviy sog’lomlik darajasi jamiyat taraqqiyotida g’oyat muhimligini tushuntirib bergan.