YANGI O‘ZBEKISTONDA KO‘RISHDA NUQSONI BOR SHAXSLARNING HUQUQIY MAQOMI - Umir qizi , Tohirova Mohigul (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2023)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada ko‘rishda nuqsoni bor shaxslarning xalqaro va milliy huquq tizmidagi huquqiy maqomi, ijtimoiy hayotning barcha jabhalarida ularning huquqlari, erkinliklari va qonuniy manfaatlarini ifoda etuvchi, xalqaro darajadagi normativ-huquqiy me’yorlarning konseptual ahamiyati borasida so‘z boradi. Jumladan, BMT tomonidan chiqarilgan xalqaro darajadagi hujjatlarning nogironligi bor shaxslar hayotidagi ijobiy ta’siri atroflicha tahlil etilgan. Ma’lumki, milliy qonunchilik tizimi va xalqaro darajadagi huquqiy me’yoriy hujjatlar nogironligi bor shaxslarning sog‘lom jamiyat muhitiga integratsiyalashuviga ko‘maklashishga doir bir qator islohotlarni amalga oshirib kelmoqda. Qo‘shimcha ehtiyojli bolalar va yoshlar ta’limining xalqaro standartlarga qanchalik darajada muvofiqligi maqolamizning mazmunini tashkil etadi. Shuningdek maqolada, ko‘rishda nuqsoni bor shaxslar ta’limi turlari mavjud huquqiy asoslarga ko‘ra atroflicha tahlil qilingan.