ECHKI SUTINING TARKIBI VA SIGIR SUTI BILAN SOLISHTIRMASI - qizi, Xayitova Moxichehra Najim (FAN, TA’LIM VA AMALIYOT INTEGRATSIYASI, 2023)
Echki sutida insonga kerak bo’lgan 40 ga yaqin komponent mavjud. Unda C, A vitaminlari, D, V12, V6, V1, V2; aminokislotalar, antioksidantlar, fermentlar, shuningdek kimyoviy elementlar - kaltsiy, natriy, kaliy, magniy, mis, temir, marganets mavjud. Echki sutining tarkibi ozuqa turiga, hayvonlarning parvarishiga, sog’lig’iga, echkining yoshiga va zotiga qarab turli ko’rsatkichlarga ega bo’lishi mumkin. Echki sutining afzalliklari uning boy tarkibiga bog’liq. Echki suti istisnosiz hamma uchun foydalidir: kattalar va bolalar, kasal va sog’lom. Bolalar uchun echki suti foydalidir, chunki uning tarkibida B12, D vitaminlari va bolaning tanasi uchun zarur bo’lgan kaltsiy mavjud. Bundan tashqari, echki suti allergiyaga olib kelishi mumkin bo’lgan sigir sutining ajoyib o’rnini bosuvchi allergensizdir. Echki suti bolalarni sun’iy oziqlantirish uchun ona suti o’rniga tavsiya etiladi. Homilador ayollar va emizikli onalar uchun foydalidir. U homilaning rivojlanishi va jismoniy va saqlanishi uchun zarur bo’lgan muhim moddalar va vitaminlarga boy psixologik holat ayollar. Echki suti inson salomatligiga faqat individual intolerans bilan zarar etkazishi mumkin. Boshqa barcha holatlarda, bu juda foydali va hech kimga zarar etkaza olmaydi.